Gravelen in Zuid-Duitsland.

Een verslag van een bikepacking avontuur in Beieren. Van kristalheldere meren, groene bergweiden en geurende dennenbossen tot Strade Bianche wegen.

Goed bereikbaar

In een halve dag aan te rijden vanuit Utrecht

Sfeervol logeren

Tussen de etappes door gegarandeerd lekker uitrusten in een Bett und Bike hotel

De route

De Bodensee-Königssee Radweg kan in twee richtingen worden gereden

Prachtige natuur

Ruige bergtoppen, prachtige bossen en mooie uitzichten kenmerken het landschap

Op de kaart lijkt het alsof de grens met Oostenrijk iets noordelijk is opgeschoven. Het kronkelende lijntje is een fietsroute dat zich letterlijk en figuurlijk op de grens met de Alpen beweegt. Kristalheldere meren, kabbelende rivieren, dichte dennenbossen en pittige hellingen. In de grootste deelstaat van Duitsland beleef je betoverend Beieren op zijn best. Een bikepacking avontuur over de Bodensee-Königssee Radweg biedt de sportieve fietsreiziger meer dan genoeg om over naar huis te schrijven.

Wij vertrekken begin augustus per auto naar Zuid-Duitsland. De laatste overgebleven hotels in het hoogseizoen zijn nog vlak voor vertrek vastgelegd. Bikepacking deluxe dus. De fietstrektocht door de heuvelachtige Voor-Alpen is in negen etappes ingedeeld naar regio’s. Over 453 kilometers en een kleine 4500 hoogtemeters fiets je van het oude stadje Lindau aan het Bodenmeer naar de Königssee, diep in de Duitse Alpen. De etappes zijn samengevoegd tot vier uitdagende trajecten.

Hit the road

Helderblauwe luchten en een warm zonnetje. Een lach op mijn gezicht. We laten de historische stadskern van Lindau achter ons. Langs de grens met Oostenrijk en het riviertje de Leiblach fietsen we gestaag heuvelop richting de Allgäu. Je kunt je er niet aan onttrekken; het magnifieke decor van de imposante Alpen trekt voortdurend aan je gezichtsveld voorbij.

Ondertussen fiets je tussen de bossen en weilanden door pittoreske dorpen

In Immenstadt aan de Großer Alpsee is het tijd voor een koffiestop. Met muziek. Als wij wegrijden van het terras op het Marienplatz speelt het bandje Hit the road Jack. Weer een lach op mijn gezicht.

In Oy-Mittelberg ligt het hoogste punt tussen het Bodenmeer en de Königssee. Op bijna 1000 meter komen wij vroeg in de avond aan bij het fietsvriendelijke Landgasthof Rössle. Na een verdiende maaltijd gaan we de nacht in voor de tweede etappe van morgen.

Fris bergwater

Caubergjes en een zelfs een Keutenberg komen in de eerste kilometers veelvuldig voorbij. De tweede etappe verruilt het zicht op de Allgäuer Alpen voor het Ammergebergte. In het grensgebied met Tirol in Oostenrijk vormt dit gebergte in de Noordelijke Kalkalpen het grootste beschermde natuurgebied in Beieren. Dennenbossen worden afgewisseld door bergweiden en prachtige meren. Ik vul mijn bidons bij in een beek met heerlijk fris bergwater.

De Radweg wordt uitstekend gemarkeerd met kleine vierkante bordjes. Soms overlap je andere toeristische routes. Zo fiets je een groot gedeelte over de Romantische Straße langs sprookjesachtige kastelen van koning Lodewijk ll.

Toeristentrekker

Königschlösser Neuschwanstein is een bezoekersmagneet. Het kasteel heeft bij Walt Disney model gestaan voor de film Doornroosje. Nu begrijp ik waarom er veel e-bike stelletjes op de route rijden. Verder door ongerept landschap, met beschermde veengebieden, kom ik aan bij de bedevaartkerk van Wies. De ovale Wieskirche is werelderfgoed vanwege de bouw met gemengde kunststijlen. Logisch natuurlijk dat de kerk aan de romantische route ligt.

Achter het gebedshuis sta ik op een pleintje met twee souvenirshops en een restaurant even stil bij een concert met alpenhoorns. Het dragende geluid van de blaasinstrumenten reikt ver. Na een lichte afdaling fiets ik de laatste veertig, nagenoeg vlakke, kilometers langs de Kochelsee naar het hotel. De hoorns hoor ik dan allang niet meer.

Strade Bianche 2.0

In Beieren zijn de witte wegen een beste uitdaging. Even waan ik mezelf op de Strade Bianche; dirt-en gravelroads, steil en soms kilometerslang, volgen elkaar in snel tempo op. De grint-en gravelpaden in Nederland zijn hierbij vergeleken een rode loper. Blij dat ik brede tubeless banden op mijn gravelbike heb gestoken. De beloning voor het ruigere werk komt in Bad Tölz aan de rivier de Isar. Over de licht stijgende, met kinderkopjes belegen, Marktstraße met zijn barokke stijl en mooie beschilderde gevels gaat de route verder.

Ontmoeting

Naast het natuurgeweld zorgt de Radweg soms ook voor leuke en memorabele ontmoetingen. Zwoegend tegen een helling van 16% kom ik een man op een touring bike tegen. Halverwege moet hij afstappen.

Mit dreißig Kilo Gepäck geht das nicht, zucht hij als ik hem passeer

Later op de route tref ik de Duitser uit de Allgäu weer:
Ich bin unterwegs nach Wien”, vertelt de klassieke bikepacker.
Ich schlafe in einem Zelt und manchmal auf einer Bank”.

Een steile afdaling met kasseitjes, vlak voordat het panorama van de Tegernsee zich voor mijn ogen ontvouwt. Bij het grootste meer in Beieren, de Chiemsee, kom ik moe en voldaan aan. Ik ben er bijna, schiet er door mijn gedachten, tegelijkertijd gevolgd door een mooie tegeltjeswijsheid:

‘Het gaat niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe‘.

Berchtesgadener Land

Boven een groene bergweide cirkelt een groep Duitse adelaars. Ik koop een overheerlijke appel van de lokale boer. Even later hoor ik een sissend geluid. Tevergeefs kijk ik in het boerenweiland om me heen of ik een sproei installatie zie. Het is mijn achterband. Lek. Om de latex in de band efficiënt zijn werk te laten doen moet je wel doorfietsen. Wat lucht erbij en ik kan weer door.

De laatste rit is korter maar met die spreekwoordelijke vrucht op de taart. Door het Berchtesgadener Land fiets ik in de Chiemgau door het veengebied Bergener Moor naar het middeleeuwse Bad Reichenhall, een kuuroord dat bekend staat om zijn zouttherapie.

Een steil bospad langs de spoorlijn brengt ons geleidelijk aan dieper in de meest zuidoostelijke punt van Beieren. Omgeven door de Alpen rijden we het Nationaal Park Berchtesgaden in. Dalend door het historische stadje Berchtesgaden fietsen we naar Schönau am Königssee.

Langzaam banen wij ons tussen de toeristen door over het laatste gravelpad naar het meer. Winkeltjes, enkele terrasjes, aanlegsteigers voor boottochten over het meer en een heuse bobsleebaan; de Bodensee-Königssee Radweg komt hier letterlijk tot een eind. Ik trek mijn zwembroek aan en spring in het meer. De kers op de taart is koud! Maar die lach? Die gaat niet meer van mijn gezicht!

 

Reisinfo

Accommodatie Bett und Bike is een initiatief van de Duitse NTFU, de ADFC. Hier kan je alle vormen van fietsvriendelijke verblijven vinden op en langs de route. Buiten het hoogseizoen kun je het avontuur aangaan en per dag bepalen waar je overnacht. Er is genoeg aanbod. www.bettundbike.de

Geschikt voor gravelbike, mountainbike, touringbike, e-bike

Beste reistijd mei t/m september

Reisafstand Utrecht –Lindau (Bodensee) 782km

Hoogtepunten

  • Alpen als decor
  • Afwisselende natuur en prachtige vergezichten
  • Gedeeltelijk asfalt met 30-35% gravel
  • Heuvelachtig met steile beklimmingen
  • Merendeel autovrij

Minpunten

Minder geschikt voor de racefiets tenzij je banden met minimaal 28mm profiel kan steken

Interesse in deze activiteit?

Yiannos fietste deze tocht zelf in augustus 2020 en maakte dit verslag. Hij kan je alles vertellen over zijn ervaringen en geeft je graag tips en trucs mee. Wil je deze trip met een groep doen dan organiseren we dat graag voor je. Neem daarvoor contact met ons op.






    Yiannos Karavias

    Yiannos Karavias

    Racefiets en Gravelbike

    Yiannos is enthousiast amateurfietser. Fietst als vrijwillig reisbegeleider regelmatig mee in het buitenland, gewoon omdat ie het mooi vindt om te doen.