Wielrennen in Sauerland

Van het vroege voorjaar en de zomer tot diep in het najaar, Sauerland is een ideale fietsbestemming!

Topgebied

Voor racefiets of gravelbike en niet te vergeten de mountainbike

Overnachten

Hotels te kust en te keur. Van familiaal tot sporthotel. Een breed aanbod fietsvriendelijke accomodaties

Veel keus

Kies je voor het bikepark op je mountaibike of neem je de racefiets of gravelbike mee? Je kunt alle kanten op

Prachtige natuur

Glooiende landschappen, uitdagende routes, pittige beklimmingen, karakteristieke dorpjes, en veel rust en ruimte

Kriebelen de klimmersbenen en wil je niet ver van huis om een middelgebergte op te zoeken? Dat is fietsen in Sauerland. Op drieënhalf uur rijden van Utrecht krijg je strak asfalt, routes van eenvoudig tot zwaar en vooral rust en ruimte. En niet te vergeten de prachtige natuur die Sauerland te bieden heeft.

Het voornamelijk uit kalk- en leisteen houdende gebergte van ‘Suderland’ biedt afwisselend bloeiende weiden, glinsterende meren, groene bossen en duizend bergen. Het hoogste deel wordt gevormd door het Rothaargebergte; ‘het land van duizend bergen en dalen’. Dit is mede gevormd door het omhoog stuwen van kleiachtige sedimenten, achtergelaten door een grote oerzee, lang voordat het wiel was uitgevonden. Door deze aardrijkskundige feiten is er een speeltuin voor de sportieve fietser ontstaan.

“De Kahler Asten, het dak van Westfalen”

De onderling verbonden Ruhrtalradweg en SauerlandRadRing lopen grotendeels door de Duitse regio van Noordrijn-Westfalen. Met duizenden kilometers aan fietspaden en geringe stijgingspercentages is het geschikt voor elke fietser. Wil je toch van de gebaande paden af en roepen de benen om meer uitdaging? De Kahler Asten ligt met zijn hoogte van 842 meter op je te wachten; het ‘dak van Westfalen’.

Ik heb van alles mee aan kleding. In de week voor vertrek laten de weersvoorspellingen een jojo-effect zien. Het is begin april en mistig wanneer ik in de ochtend de auto parkeer in Winterberg/Altastenberg. Het fietsseizoen is hier nog nauwelijks begonnen. Sauerland is in de wintermaanden aangewezen als wintersportgebied.

Waarom fietsen in Sauerland

Fietsen in een nieuwe omgeving is een bron van inspiratie. Thuis heb ik drie routes gepland om Sauerland te verkennen. De benen roepen om actie. Vanaf het pension daal ik af in noordelijke richting om zo snel mogelijk de ijzige mist te ontvluchten. De vaak schilderachtige dorpjes met de typische vakwerkhuizen, die na elke beklimming en afdaling tevoorschijn komen, toveren snel een lach op mijn gezicht.

“Het gewicht van mijn nieuwe gravelbike wordt gecompenseerd door het aanwezige bergverzet”

Mooie lopende beklimmingen worden afgewisseld door kuitenbijters met percentages tot 17 procent. Hierbij wordt het gewicht van mijn nieuwe gravelbike, die ik aan een bikepacking test onderwerp, gecompenseerd door het aanwezige bergverzet. Via Willingen en Küstelberg fiets ik langs de nog schaars besneeuwde pistes van Winterberg terug naar de uitvalsbasis.

Mooie Fietsroutes in sauerland

Tijdens het ontbijt wacht ik onder het genot van een kop koffie tot de zon doorbreekt. Ik kijk verwachtingsvol uit naar de bosrijke route die ik heb uitgezet. De route kronkelt door het dal in westelijke richting naar Bad Fredeburg. De aanloop doet mij denken aan de finale van Luik-Bastenaken-Luik.

Aan weerszijden doemen de flanken van Ardennen-achtige hellingen op. Wanneer ik voor de zoveelste keer, als ik net een dorp uitdraai, belachelijke percentages voor de wielen krijgen, krijg ik bijna de slappe lach. Ik vervolg de route noordelijk naar Remblinghausen.

Halverwege de rit worden de beklimmingen weer wat langer en eenvoudiger. Soms schuilt er om de hoek een heerlijke afdaling. Het toetje van vandaag is een kaarsrechte ‘Gulperberg’-afdaling, net buiten het dorpje Dorlar.

Tijdens de afzink moet ik denken aan de Italiaanse, voormalig skiër, Alberto Tomba ‘La Bomba’, alom bekend om zijn manier van afdalen. Als een bom laat ik mij naar beneden vallen. De zon schijnt nu volop en de temperatuur schiet omhoog. De geur van de dennenbossen die hierbij vrijkomt, is een weldaad. Langs de dicht beboste hellingen en meanderende riviertjes waan ik mij even in Germaanse tijden. Met 115 km en dik 2000 hoogtemeters draai ik op de terugweg nog even snel de Kahler Asten op. Ik ben er nu toch.

Op de laatste dag rijd ik een andere route dan gepland. Om dit weekend de vier windstreken af te vinken, steek ik het Rothaargebergte nu in oostelijke richting over. Daarna gaat het twintig kilometer zuidelijk over glooiende wegen met mooie vergezichten. Om niet telkens te stoppen voor weer een mooie prent, moet ik mijn passie voor fotografie enigszins beteugelen.

Een korte stop in het dorp Züschen. Ik heb enkele opties om de route te vervolgen. Terwijl ik nog een reepje naar binnen werk, komt er een Duitse heer op leeftijd op zijn sportieve e-bike naar mij toe. Het wordt een jolig gesprek met deze blijgeestige bejaarde van 85!

“Jammer genoeg ontbreekt het in Sauerland aan colbordjes”

Ik volg de gehele L271 via Mollseifen en Girkhausen naar Dödesberg. Wanneer ik hier naar rechts afbuig, begin ik aan een klim van de derde categorie. Jammer genoeg ontbreekt het in Sauerland aan colbordjes. Vermoedelijk ben ik net de Albrechtsberg opgereden. Boven wacht een weids uitzicht en een overzichtelijke en prachtige afdaling over de Hochsauerland Höhenstraße. Door het Sorpetal omhoog klim ik gestaag de laatste hoogtemeters van dit weekend weg.

Het is een geslaagde kennismaking met Sauerland. De routes hebben elkaar overtroffen in variatie en schoonheid. Ik kijk uit naar de vele andere mogelijkheden aan wielerroutes bij mijn volgende bezoek. Een doel op zich is de ruim 17 km klimtijdrit van Altastenberg. Een goede reden om voor terug te komen.

Ga je ook mee fietsen in Sauerland?

Bekijk onze Fietsweekend Sauerland 

Kenmerken

 • Op 3,5 uur rijden vanaf Utrecht
 • Zowel met als zonder gids te fietsen
 • Uitdagend bikepark voor de mountainbike maar ook ‘rustigere’ mogelijkheden
 • Gezellige drukte in de wat grotere plaatsen
 • Keuze uit veel verschillende overnachtingsmogelijkheden
 • Lunchen onderweg op een terras
 • Vele routes en diverse afstanden

Interesse in deze activiteit?

Regelmatig organiseren we weekendjes naar Sauerland. Kijk voor ons reisaanbod hier. Wil je met je eigen groep of individueel op pad? We staan je graag te woord. Bel ons of laat een bericht achter via ons contactformulier.  Yiannos Karavias

  Yiannos Karavias

  Racefiets en Gravelbike

  Yiannos is enthousiast amateurfietser. Fietst als vrijwillig reisbegeleider regelmatig mee in het buitenland, gewoon omdat ie het mooi vindt om te doen.