Direct na mijn inspanningstest bij de sportarts plof ik achter mijn computer en ga op zoek naar trainingsschema’s. De start van, wat achteraf blijkt, een dagenlange zoektocht naar de juiste informatie. Ik word er een beetje moedeloos van. Ik zie door het bos de bomen niet meer en het ene trainingsschema wielrennen is het andere niet. Ik praat wat met collega amateurfietsers. De meningen zijn verdeeld, de een vindt het super werken, de ander zweert bij zijn eigen trainingsmethodiek wat neerkomt op; zo hard mogelijk rammen op de pedalen. Dat is best een keertje leuk maar in de beschikbare tijd wil ik graag effectief trainen en niet steeds met de tong op het stuur huiswaarts keren.

App voor training wielrennen

In mijn zoektocht stuit ik op veel hulpmiddelen. Boeken, begrijpelijke maar ook veel onbegrijpelijke blog’s, YouTube filmpjes, etc. Gelukkig zijn er ook veel verschillende app’s die je kunnen helpen bij je training voor wielrennen. Zo is er Join van cyclinglab.cc, is er de premium variant van Strava en natuurlijk Zwift. De laatste vooral voor indoortrainingen op virtuele wegen. Hoewel het hartje winter is, ben ik een echte buitenfietser. Een aanbieding van de KNWU Fondo ploft in mijn mailbox en is de moeite van het proberen waard. Ik neem een Fondo Pro abonnement van een jaar en ga van start. Het gaat gebeuren.

Welk schema voor wielrenners?

Na het inregelen van de gedownloade app met mijn hartslagzones kan het gericht trainen gaan beginnen. De Fondo App kent veel verschillende trainingsprogramma’s, van verschillende niveaus, zowel voor mountainbike als wielrenners. Ook wordt de uitvoering van de verschillende trainingen nader uitgelegd door middel van een filmpje, handig. Ik wil vooral kijken of het schema voor mij werkt en kies voor Klimgeit Niveau 2. Op het platteland van Groningen zijn weinig heuvels te vinden en dat maakt mij nieuwsgierig. Bovendien heb ik plannen om in de lente een weekendje Limburg te doen dus dat komt goed uit. Mijn doel is bekend, ik wil graag wat makkelijker de heuvels in Limburg bedwingen. Klimgeit is een programma van zes weken met twee keer in de week trainen. Dat lijkt te overzien. Ik stel het programma in in de app en verzend het naar mijn Garmin toestel. Niets staat mij in de weg om te starten, op naar de eerste training. Op mijn fiets heb ik een snelheid- en cadanssensor gemonteerd en ik rij met een hartslagmeter. Dat helpt om het schema goed uit te kunnen voeren.

Krachttraining wielrennen

Het is koud. Temperaturen rondom het vriespunt. Een filmpje in de Fondo app legt uit hoe je de krachttraining moet uitvoeren. Gehuld in mijn winterbroek, 4 lagen bovenkleding, handschoenen aan en muts onder de helm stap ik vol goede moed op de fiets voor mijn eerste krachttraining. Doel hiervan is sterker te worden. Ik zoek wat rustige landweggetjes in de buurt zodat ik zonder stoplichten lekker kan doorfietsen. Na de warming up van 15 minuten schakel ik naar een zwaarder verzet om, in mijn zogenaamde D2 zone, 5 minuten in een lage cadans te fietsen. Dat gaat me makkelijk af. Ik wissel om de 5 minuten van D2 naar D1 en doe dat in totaal zes keer. Een cooling down van 15 minuten brengt me na anderhalf uur weer thuis. Dat ging rap, ik heb het gevoel dat ik nauwelijks een uurtje heb gefietst . De krachttraining was goed te doen, de basisconditie is op orde.

Cadanstraining wielrennen

Drie dagen later staat de cadanstraining op het programma. Een hoge cadans zorgt voor minder vermoeide spieren waardoor je makkelijker de heuvels of bergen op komt is de wetenschap er achter. Kijk, dat is zinvolle informatie. Ik wil zo makkelijk mogelijk omhoog kunnen fietsen. De outfit weer aangepast aan de koude temperaturen van januari. Een training van anderhalf uur met blokken van 5 minuten, waarbij een hoge cadans (tussen de 100 en 120 omwentelingen per minuut) afgewisseld wordt met een normale cadans van ongeveer 87. Ik schakel heel licht. Geen pretje, ik stuiter op mijn zadel heen en weer en vind geen goed ritme. Wat ik ook probeer, het is oncomfortabel fietsen. Het ziet er vast ook nog eens idioot uit. Blij dat de eerste 5 minuten voorbij zijn. Even rust en vervolgens weer 5 minuten, ik schakel een tandje bij en probeer zo wat minder te stuiteren. Buikspieren worden aangespannen en het lijkt wat beter te werken. Al doende leert men zal ik maar zeggen maar echt lekker gaat het nog niet. Nog een tandje bij en kijken of ik dan nog binnen de D2 zone kan blijven fietsen en ja hoor bij de 6e 5 minuten heb ik het idee het door te krijgen. Tijd voor de cooling down en terug naar huis. Na een warme douche speur ik op internet naar de oorzaak van het stuiteren. Op diverse fora lees ik vooral dat het wennen is en een kwestie van training, ook je core stability is van belang. Met deze informatie op zak hoop ik de volgende cadanstraining wat makkelijker door te komen. Week 1 zit er op. Het viel me niet tegen. Een schema lijkt de welbekende stok achter de deur om toch een rondje te fietsen. Te vroeg om te oordelen maar deze eerste week smaakt naar meer.