Je zet je fiets neer voor die speciale foto op insta. Een plotselinge windvlaag duwt je mooie tweewieler omver. Aan de derailleurzijde! Met schrik in de benen neem je de schade op. Het noodlot heeft toegeslagen en je derailleurpad is afgebroken! Daar sta je dan beteuterd te kijken. Verder fietsen kun je wel vergeten en de hulptroepen moeten ingeschakeld worden. Wij spreken (helaas) uit ervaring.

Niets is vervelender wanneer een rit noodgedwongen afgebroken moet worden. Veel pech aan je fiets kan ter plaatse worden opgelost. Een gebroken ketting repareren of lekke band vervangen zijn eenvoudig snel te verhelpen. Zelfs bij een kabelbreuk kun je met wat creatieve inzet gewoon thuiskomen. Wij geven hier wat tips en trucs wat je kunt doen bij een gebroken of verbogen derailleur hanger.

Wat is nu een derailleurpad of derailleur hanger?

Tussen je achterderailleur hangt een klein, licht, gevoelig maar functioneel onderdeel: de derailleurpad. Dit onderdeel zorgt ervoor dat de achterderailleur loodrecht naar beneden hangt waardoor de ketting precies in de juiste positie staat ten opzichte van de tandwielen. Dit komt de schakelprestaties van je racefiets of mountainbike ten goede. Bij een omgevallen fiets of valpartij is er niet heel veel nodig om de hanger schade toe te brengen.

Gebroken of verbogen?

Bij een verbogen hanger is, afhankelijk van de mate van verbuiging, doorfietsen nog wel mogelijk. Hangt je achterderailleur veel te schuin naar binnen dan zal deze je ketting niet meer goed kunnen geleiden. Met een speciale derailleurpad richter kan de derailleur weer in zijn geheel worden uitgelijnd. Die ga je alleen door zijn grote omvang niet meenemen op de fiets.

In het artikel hieronder staat hoe je een verbogen hanger onderweg handmatig kunt terugbuigen. Dit is wel een tijdelijke oplossing! Je kunt in ieder geval thuiskomen. Monteer altijd een nieuwe derailleurpad wanneer deze bij thuiskomst niet meer in zijn oorspronkelijke staat te repareren is.

Derailleurpad richten en vervangen – Zo schakel je weer soepel met je racefiets!

Gebroken

Let er wel bij het terugbuigen op dat de derailleurpad niet afbreekt! Is de derailleurpad alsnog gebroken dan is het einde oefening. Neem zoals wij dus altijd een reserve hanger mee. Mits de derailleurkooi bij een val niet ook verbogen is kun je eenvoudig zelf de hanger vervangen en zit je snel weer op de fiets.

Welke derailleur hanger past op mijn fiets?

De derailleurpad is merkafhankelijk en past dus niet op elke fiets. Let daar dus goed op wanneer je onverhoopt dit onderdeel moet vervangen. Online of op bicycledropouts.com kom je een heel eind. In de meeste gevallen staat er een code op die specifiek refereert aan je racefiets of mountainbike. De hangers zijn niet duur en dat vinden wij natuurlijk ook erg belangrijk!