Word fit met deze 5 tips

Regelmatig krijgen wij van onze gasten en bezoekers de vraag hoe fit je moet zijn om deel te nemen aan een van onze reizen. Best een relevante vraag, zeker na de lange en zeer natte herfstachtige winter waarin je misschien minder kilometers hebt gemaakt dan gewenst. Maar ben jij een doorgewinterde fietser of heb je regelmatig de zweetdruppels onder jouw fietstrainer moeten opdweilen, dan sta je er in principe al goed voor. Voor die fietsers bij wie er in het najaar alleen een waakvlammetje heeft gebrand hebben wij 5 tips om weer fit te worden. Wij stellen jou hierbij twee vragen: hoe is jouw basisconditie en wat zijn je doelen? Maak een planning en bereid je goed voor. Dat is al half werk.

Lees hieronder onze 5 tips en doe er je voordeel mee.

#1 – Stel (realistische) doelen

Kies wat voor jou goed voelt. Probeer jezelf hierbij wel af en toe uit te dagen. Om fit te zijn voor onze reizen adviseren we deelnemers om in elk geval 2 keer in de week te fietsen. Zo bouw je mooi je conditie op. Begin met korte ritjes en bouw deze langzaam uit. Focus op jouw persoonlijke doelen om extra motivatie te krijgen. Dit brengt jou zeker verder op weg in het seizoen. Schrijf je in voor een mooie toertocht of fietsevenement of boek die fietsvakantie in het buitenland waar je al zo lang heen wilt.

#2 – Intervaltraining

Intervallen is een leuke afwisseling van je wekelijkse ritjes. Vooral als je even wat minder tijd hebt. Voordeel? Je wordt er steeds een beetje sterker door. De intervalsessie doe je het best in korte ritten van 1 tot 1,5 uur. Fiets rustig 20 minuutjes warm.  Sprint daarna bijvoorbeeld vol gas van lantaarnpaal naar lantaarnpaal of 30 seconden met tussen elke inspanning 30 seconden rust. De kracht zit hem in de herhaling, dus doe dit 10 keer. Neem dan 10 minuten rust en herhaal nog een keer. Wordt het de tweede keer moeilijker? Kort de interval iets in en neem wat langer rust. Denk ook hier aan wat voor jou goed voelt. Peddel de laatste 20 minuten weer rustig naar huis. Neem tussen de intervaltrainingen ook de nodige rust. Dat kan actief (zie tip 3) of gewoon met de beentjes omhoog op de bank.

#3 – Herstellen

Fiets de dag na een intervaltraining in een rustig tempo. Doe dit hooguit een uur. Zo herstelt je lichaam van de zware inspanning. Je fietst dan met een lage hartslag om de bloedcirculatie op gang te brengen. Hierdoor voert je lichaam afvalstoffen af waardoor je minder last heb van spierpijn in de benen. Een of twee dagen niks na een zware inspanning is ook goed, zolang je maar herstelt.

#4 – Kort-Lang

Wissel de korte (interval)ritjes af met een langere duurtraining. De kracht zit hem meer in de (regelmatige) frequentie dan wanneer je één keer per week een lange afstand fietst. Toch is het advies om een lange, rustige duurrit in te bouwen. Hierdoor vergroot je het uithoudingsvermogen en daarmee je conditie. Ben je hersteld? Plan dan een tocht in van meer dan 3 uur. Doe dit liefst aan het einde van je trainingsweek. Na enkele weken maak je al progressie.

#5 – Langzaam is sneller

Het klinkt ongeloofwaardig maar van langzamer fietsen wordt je dus echt sneller. Hoe dan? Eigenlijk is het een hersteltraining, maar dan wat langer. We noemden al eerder dat rustig fietsen het bloed laat stromen, terwijl je hartslag laag blijft. Fiets minimaal 2 uur in een tempo waarbij je rustig om je heen kan kijken. Je zit dan in je vetverbranding, waarbij je nauwelijks de beenspieren aanspreekt. Laat je niet prikkelen als je hierbij wordt ingehaald door een e-bike of andere snellere renners. Het voelt ook heel raar aan om zo langzaam te fietsen, maar effect heeft het zeker.

Geniet!

Voor de een zal het makkelijker gaan dan voor de ander. Een ding is zeker, het resultaat van deze 5 tips is hetzelfde. Je wordt sterker, sneller en je conditie verbetert. Ieder op zijn of haar eigen niveau. Maar, vergeet vooral niet om te genieten van je ritjes! Kortom: stel een doel, fiets een mooie route, of kies voor een fietsvakantie. Fietsen is Beleving.

Heb je lekker getraind? Voel je dat je sterker wordt? Wil je ook eens ervaren wat klimmen is, maar twijfel je nog? Ga dan eens mee op een van onze fietsreizen naar de Eifel of Sauerland. Onze reizen zijn laagdrempelig en voor ieder niveau.

O ja en je kunt ons altijd mailen en bellen of appen om te checken of je fit genoeg bent om mee te gaan.