De Kale Berg. Elke sportieve wielrenner weet dan welke berg hier wordt bedoeld. Vaak is deze imposante berg toneel geweest in de Tour de France. Het is de bijnaam van de Mont Ventoux. Met zijn kale top is het misschien wel de meest karakteristieke berg op het Europese continent. Zeker wanneer je vanuit noordoostelijke richting deze reus in de Provence nadert: met kop en schouders steekt de Ventoux ruim boven het omringende landschap uit. Wielrennen en de Mont Ventoux beklimmen gaan hand in hand. Wanneer je dan uiteindelijk aan de voet staat van één van de drie reguliere zijden van waar je de Mont Ventoux kunt beklimmen, dwingt de kale berg respect af. En mochten de benen één beklimming goed doorstaan, dan is er voor de wielercracks onder ons de Cinglès Ventoux. Een uitdaging waarbij deze beroemde en beruchte berg van alle drie zijden kan worden beklommen. Op één dag!

Naar hartenlust fietsen

De Ventoux spreekt niet alleen tot de verbeelding wanneer je besluit een fietsvakantie te ondernemen naar de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Rondom de berg, die zich in het departement Vaucluse bevindt, kun je naar hartenlust fietsen. En daar hoef je niet eens zo geoefend voor te zijn. Enige klimervaring is natuurlijk wel gewenst, maar verwacht buiten de Ventoux geen lange klimmen met al te steil oplopende percentages.

De Route Touristique des Côtes du Rhône is een mooie ‘aanrijroute’ waarbij je de bekende reus letterlijk links laat liggen. Dit circuit is middelmatig qua moeilijkheidsgraad en voert je door de wijngaarden van het Rhônedal, de oudste wijnstreek van Frankrijk, waarbij de traditie al dateert tot 600 voor Christus toen de Grieken hier reeds aan wijnbouw deden.

Wijngaarden

De route voert je door de wijngaarden van de dorpen Sablet, Gigondas en Vacqueyras. De Vacqueyras wijnen zijn verheven tot één van de beste wijnen van de Côtes du Rhône Villages en mogen daardoor de wijn onder de eigen naam Vacqueyras brengen. Over een afstand van vijftig kilometer fiets je licht dalend, met de oevers van de rivier de Rhône constant aan je rechterhand, naar het dorp Beaumes-de-Venise. Hier verlaat je de toeristische wijnroute en fiets je de Dentelles-de-Montmirail binnen. Dit is een bergmassief dat aan de ene kant gescheiden wordt door een dal ten westen van de Mont Ventoux en aan de andere kant door de Rhônevallei, met de wijngaarden op de flanken van de Dentelles. Het gebergte ontleent zijn naam Dentelles (kanten) aan door erosie gevormde bergtoppen waardoor deze een kartelige vorm hebben gekregen. De hoogste top is 755 meter.

Cinglès

Het is op en af klimmen over een licht glooiend parcours met prachtige vergezichten. Langs de kalkhoudende rotsformaties en olijfbomen tot schilderachtige dorpjes fiets je zonder enige moeite naar het plaatsje Malaucène, aan de voet van de kale berg. Vandaag de dag is dit typische Provençaals dorpje een zeer populaire bestemming onder wielrenners. De beklimming van de Mont Ventoux vanuit Malaucène geldt als de op één na zwaarste. De beklimming vanuit Bèdoin, aan de zuidkant van de Ventoux, wordt als zwaarste beproeving gezien. De meningen onder wielrenners lopen hierover uiteen. Vanaf het hoog (765 m) op een rots gelegen plaatsje Sault, ten oosten van de Ventoux, is het weliswaar langer klimmen, maar door een kleiner hoogteverschil relatief minder zwaar dan vanuit Bèdoin en Malaucène.

Overweeg je de uitdaging van de Cinglès aan te gaan is het zeer aan te raden de Météo-France ter plaatse in de gaten te houden voor de weersverwachting. De mistral, een krachtige noord(westen)wind, kan je namelijk aardig parten spelen op de Ventoux, zeker wanneer je uit het bos de kale bergtop op fietst. Kijk ook eens op de website van Cycling Destination. Zo krijg je een indruk van wat je te wachten staat.

Gorges de la Nesque

Wie wat minder kracht of duurvermogen in de benen heeft of vooral lekker wil uit- of losfietsen en wil opgaan in de prachtige omgeving is de route door de Gorges de la Nesque zeer aan te bevelen. Deze door de rivier de Nesque uitgesleten prehistorische kloof is tot 400 meter diep en wordt na de Gorges du Verdon als de op één na mooiste gorge van Zuid-Frankrijk beschouwd.

De zeventien kilometer lange, rustige weg voert je langs overhangende rotsen en door talrijke tunneltjes en overbrugt slechts een hoogteverschil van 400 meter tegen ruim twee procent gemiddeld. Frans vlak dus. Wil je optimaal genieten van een magnifiek uitzicht, fiets dan over de D1 vanuit Sault naar Bèdoin en daal af naar Villes-sur-Auzon. Hier begint de klim door de Gorges de la Nesque naar het plaatsje Monieux en terug naar Sault. In totaal een rit van 82 kilometer met een ‘kleine’ 2.000 hoogtemeters. En dit alles onder de rook van de Mont Ventoux.

Alternatieve beklimmingen

Wie denkt dat je als wielrenner snel bent uitgekeken in de Vaucluse komt bedrogen uit. Er zijn vele fietsroutes te vinden én zelf te bedenken in dit prachtige departement. Beklimmingen als Col de Fontaube, Col de la Chaine en Col de l’Homme Mort zijn mooie alternatieven wanneer de reus van de Provence je nog net even teveel angst inboezemt. En wie het kleine zusje van de Ventoux wil bedwingen kan een eindje verderop uitwijken naar Montagne de Lure in het departement Alpes-de-Haute-Provence.

Er zijn dus legio mogelijkheden voor een gevarieerde fietsvakantie in de Provence. Fietsen op en rond de Mont Ventoux is balsem voor de fietsende ziel!

Ga je mee? Kijk hier voor ons reisaanbod in juni en september.