Daalangst Wielrennen
Soms lonken de prachtige heuvels en bergen in binnen- en buitenland. Maar je weet het; klimmen lukt wel maar dalen vind je eng. De snelheid is te hoog, je hebt het gevoel dat je geen controle hebt, dat je krampachtig je remmen gebruikt, dat je met zweethanden op je fiets zit terwijl menig wielrenner je met een bloedgang voorbij suist. Wees gerust je bent lang niet de enige. Daalangst in wielrennen is heel gewoon.
Hoewel je altijd verhalen hoort over die prachtige beklimmingen en die geweldig mooie afdalingen van anderen, zie jij als een beer tegen de beklimming op. Niet omdat je het klimmen niet leuk vindt maar dat je weet dat je ook weer van die prachtige berg moet afdalen. Het houdt je zelfs tegen om niet naar het buitenland te vertrekken voor een prachtige rit in heuvel- of bergachtig gebied. En dat is zonde. Angst om te dalen kan je plezier van je fietsreis serieus beïnvloeden.
Is daalangst te overwinnen?
Gelukkig is daalangst te overwinnen, en een gerichte klim- en daaltraining kan je daarbij helpen. En ja wij vinden afdalingen met regelmaat ook best spannend. Denk aan slecht wegdek, in mistige omstandigheden of bijvoorbeeld regen, losliggend grind in de bochten, dat is voor velen geen pretje. Zelfs voor de doorgewinterde berggeiten niet. Ons advies is om altijd gecontroleerd naar beneden te gaan. En als het veilig voelt voor jou om dat met een slakkengangetje te doen dan is dat helemaal prima. Sterker nog als je juist je snelheid reduceert geniet je meer van de omgeving om je heen. Maar er zijn nog veel meer tips om jouw met meer plezier en veilig te laten afdalen. We geven je er alvast vijf.
Vijf tips waardoor jij makkelijker afdaalt.
Tip 1. Kennis en voorbereiding:
Begrijp de basisprincipes van afdalen, zoals de juiste lichaamshouding, het doseren van je remmen en het kiezen van de juiste lijn door een bocht. Ga je naar de bergen check dan eens of er filmpjes staan op Youtube en daal alvast een keertje af. Die visualisatie helpt je om met meer plezier te dalen.
Tip 2. Stap voor stap opbouwen:
Begin met lichte afdalingen en verhoog geleidelijk de moeilijkheidsgraad. Dus begin gewoon in Nederland op de Utrechtse Heuvelrug of de Posbank, Zelfs een viaduct of hoge brug kan al een mooi startpunt zijn.
Tip 3 De Juiste remtechniek:
Gebruik beide remmen met mate en vermijd abrupt remmen om slippen te voorkomen. Rem vooral voor de bochten in plaats van in de bocht.
Tip 4: Kijk vooruit
Kijk altijd vooruit naar waar je naartoe wilt en niet naar obstakels op de weg of enkele meters voor je fiets.
Tip 5: Daal altijd af in de beugels:
In de beugels heb je veel meer controle over je fiets dan je handen bovenop het stuur. Bovendien is het een stuk veiliger. Houd je lichaam daarbij zo ontspannen mogelijk, vooral je armen en schouders, om meer controle te behouden.
Onze klim- en daaltraining
We helpen je graag om met meer vertrouwen te klimmen en te dalen. We brengen je in een dag graag de kneepjes van het klimmen dalen bij. Dat doen we in zeer kleine groepen met maximaal 5 a 6 deelnemers. Zo krijgt iedereen veel aandacht om technisch beter te worden, maar ook om het zelfvertrouwen te vergroten. Daalangst is dan geen reden meer om afdalingen te vermijden. Op 11 april, 10 mei en 21 juni geven we weer een klim- en daaltraining op de Posbank. Meer informatie vind je hier.
Klim- en daaltraining met eigen groep of priveles?
Heb je een eigen groepje of wil je prive les, dat kan ook, neem daarvoor contact met ons op.