Huh? Wat op je ketting? Ja, je leest het goed. Wax is het ideale smeermiddel voor de aandrijflijn van je racefiets én mountainbike. Wax biedt voordelen ten opzichte van de traditionele kettingolie: De levensduur van ketting en tandwielen worden door het gebruik van wax tot wel 60 % verlengd! Wij kunnen dat uit persoonlijke ervaring alleen maar onderschrijven. In dit artikel leggen wij uit waarom jouw ketting en cassette een behandeling met wax verdienen.

Ruim tien jaar geleden liepen wij in de Ardennen tijdens een georganiseerde tocht tegen het product Squirt Lube aan. Wij moesten wel even grinniken bij de benaming van dit vermeende witte tovergoedje. Toen alleen bekend in het veldrijden circuit bij onze zuiderburen. Als het op zo’n veeleisende discipline wordt toegepast, moet het wel gesmeerd lopen. Het gebruik van wax is al snel overgewaaid naar Nederland. Toch zijn er nog genoeg sportieve fietsers te overtuigen.

Wax On:

De emulsie van wax en water verminderd sterk de wrijving in de aandrijflijn van je fiets. Wax trekt ook veel minder vuil aan dan kettingolie. Hierdoor blijft alles soepel en efficiënt schakelen. De aandrijflijn blijft schoon en zelfs in de meest slechte omstandigheden heb je nog een goede smering.

In de praktijk hebben wij ervaren dat de wax ook in de meest regenachtige ritten zijn werk blijft doen. Wel is het aan te raden om na een druilerige rit opnieuw even je ketting te behandelen. Dat is niet anders dan bij het gebruik van olie. Je was immers toch al bezig om je mooie fiets schoon te maken. Toch?!

Samenstelling

Squirt Lube is de eerste en meest bekende wax in de fietswereld. Het bevat in tegenstelling tot andere op wax gebaseerde smeermiddelen geen oplosmiddel als alcohol. Alcohol verdampt te snel waardoor de wax niet tot het binnenste van de ketting kan doordringen. Door het gebruik van water is er meer tijd voor de wax om zich in de openingen tussen de binnenste pinnetjes, rolletjes en plaatjes van de ketting te nestelen. Squirt Lube bevat ook nog eens een hogere concentratie aan wax dan conventionele wax-smeermiddelen. Hierdoor hecht het nòg beter aan je ketting.

De eerste keer

Voordat je de wax voor de eerste keer aanbrengt dien je de gehele aandrijflijn, ketting, cassette en tandwielen grondig te ontvetten (een nieuwe ketting is vaak met olie voorbehandeld). Vervolgens laat je alles goed drogen. Voor een optimale werking van de wax adviseren wij 3 laagjes aan te brengen op de ketting. Tussen het aanbrengen van elke laag wacht je een half uur tot een uur. Dit is om het water in de wax de kans te geven om te verdampen. De wax kan zo goed doordringen in de ketting. Laat alles dus goed drogen voordat je gaat fietsen! Het is een ‘tijdrovend’ klusje ten opzichte van het aanbrengen van kettingolie maar weegt niet op tegen de voordelen van wax.

Ontvetten is na elke rit niet meer nodig. Persoonlijk houden wij van schoon materiaal en onderwerpen onze tweewieler na een aantal (droge) ritten toch aan een wasbeurtje. Bij een extreem vuile rit adviseert Squirt Lube om de ketting af te nemen met een doekje, doordrenkt met de emulsie. Op deze manier kun je de levensduur van je ketting en tandwielen aanzienlijk verlengen.

Ecologisch

Squirt Lube is 100% milieuvriendelijk en biologisch afbreekbaar zonder toevoeging van oplosmiddelen. Geen ecologische voetafdruk dus. Wij houden wel van groene keuzes.

De belangrijkste voordelen van Squirt Lube:

  • Geschikt voor race, mtb, cyclocross of gravel bike.
  • Geen zwarte ketting (en handen!): Gegarandeerd een schone ketting, ook na langdurig gebruik.
  • Soepel en efficiënt schakelen. Geen last meer van chainsuck* en een piepende ketting.
  • Nooit meer ontvetten. Het vuil valt er vanzelf tussenuit dan bij gebruik van kettingolie.
  • Langere levensduur door verminderde slijtage en weerstand: Ketting en tandwielen gaan minstens 60 % langer mee.
  • Biologisch afbreekbaar, 100% milieuvriendelijk

Onze keuze

De laatste jaren zijn er ook andere fabrikanten op de markt met hun aanbod van wax-smeermiddelen. Wij hebben er een aantal getest en komen tot de conclusie dat deze toch wat ‘wateriger’ zijn en veel minder wax bevatten. Squirt Lube bevat wel 38% wax. De flacons komen in een range van 500ml, 120ml en een handzame 15ml. Die kan zo in het zakje van je fietsshirt! Wij houden het bij Squirt Lube: Stick to the winning team.

https://www.squirt-lube.be/

 

* chainsuck is het fenomeen dat de ketting blijft “hangen” aan een van de voorste tandwielen. Hierdoor loopt de ketting niet naar de achterderailleur maar komt vaak klem te zitten bij de voorderailleur.