Wielrennen in de regen kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kledingkeuze kun je comfortabel en veilig de weg op. Zelf zijn we niet zo van het indoor fietsen. Als het maar even kan gaan we buiten fietsen, ook als het regent. Hier zijn vijf essentiële tips om ervoor te zorgen dat je ook in regenachtig weer optimaal kunt genieten van je rit. We geven vijf tips uit eigen ervaring.

Tip 1. Maak gebruik van Laagjes

Begin met een goede basislaag van bijvoorbeeld merino wol. Dat houdt je lichaam droog en voert vocht op de juiste wijze af naar de volgende laag. Want ook in in de regen kun je behoorlijk gaan zweten. Trek daar over heen een fietsshirt aan. Nu in de herfst dragen wij graag als tussenlaag een wat dikker fietsshirt met lange mouwen indien we er een regenjasje overheen doen.

Tip 2. Ademend fietsjack

Investeer in een hoogwaardige fietsjack die niet alleen waterdicht is, maar ook goed ademt. Dit voorkomt dat je oververhit raakt door ophoping van zweet. Kies een jack met ventilatieopeningen om de luchtstroom te reguleren en zo je lichaamstemperatuur te beheersen tijdens intensievere fietsinspanningen.

Tip 3. Waterafstotende Beenstukken

Bescherm je benen tegen de regen met waterafstotende beenstukken. Dat scheelt al een hoop kou en nattigheid. Zelf fietsen we nog lang door in onze bibshort en beenstukken. Wordt het kouder dan een graad of vijf dan kiezen we vaak voor lange fietsbroeken van waterafstotend materiaal dat ook ademend is. Waterdicht zijn ze vrijwel nooit. Je benen blijven zo wel warm, zelfs in de meest onstuimige weersomstandigheden.

Tip 4. Overschoenen

Voorkom natte en koude voeten door het dragen van waterdichte overschoenen. Deze beschermen je schoenen en voeten tegen regen en opspattend water. Kies voor een model dat goed aansluit rond je enkels om te voorkomen dat er water in je fietsschoenen sijpelt. Overigens zijn overschoenen ook ideaal als het droog is maar wel fris. Zo houd je de wind buiten en voorkom je koude tenen. Bovendien scheelt dat weer in de kosten voor aanschaf van een setje winterschoenen.

Tip 5. Vergeet de accessoires niet

Denk aan de details door accessoires toe te voegen die extra bescherming bieden. Draag een koerspetje onder je helm zodat water niet rechtstreeks in je ogen loopt. Een ‘buff’ beschermt je nek tegen koude druppels over je rug. Handschoenen met waterdichte eigenschappen zorgen ervoor dat je grip op het stuur behoudt, zelfs bij nat weer. Een goede bril met heldere glazen beschermt je ogen tegen regendruppels en verbetert het zicht. Hoewel het plaatje hieronder anders doet vermoeden helpt een bril echt.

Met de juiste kledingkeuze kun je met vertrouwen op de fiets stappen, zelfs als de regen met bakken uit de lucht valt. Door slimme keuzes te maken qua kleding, blijf je droog, warm en geniet je optimaal van je fietsrit, ongeacht de weersomstandigheden.