Racefietsonderhoud kun je zelf

Voor alles is er een eerste keer en alle begin is moeilijk. Clichés die ook opgaan voor sleutelen aan je fiets. Racefietsonderhoud, wij hebben al wat ervaring, maar werden tijdens een cursus racefietsonderhoud toch blij verrast. Michon van Nimwegen, mechanieker bij de KNWU, sleutelt al zijn hele leven aan fietsen en als hij niet mee is met de Oranje baanwielrenners staat hij gewoon in zijn eigen zaak Service Course Apeldoorn. Een plek waar elke sportieve fietser welkom is voor reparatie, onderhoud en bouw van op maat gemaakte fietsen. Hij wist ons wel wat handige inside tips en trucs te vertellen.

Fietsketting vervangen

Je kent het wel, je fietsketting slijt, vies, zwart van de olie en dan is je ketting aan vervanging toe. Eerder schreven we al eens een artikel over het waxen van je ketting. Eén van de inside tips die wij hebben geleerd gaat over het gebruik van wax en kettingolie. Eerst wat vooraf. Kettingwax is een duurzame en ideale beschermer voor je ketting. Al het vuil gaat in de wax zitten en niet in je schakels. Maar bij dat voordeel is er ook dat ene nadeel. En niet de minste: in tegenstelling tot wat velen beweren heeft wax een minder smerende werking dan kettingolie. Bovendien moet je vaker smeren dan bij olie. Zeker bij nat weer, dan spoelt de wax er zo af.

En dan nu de tip van Michon. Breng na het schoonmaken van je aandrijflijn een (heel) dun laagje olie aan over je ketting, of in ieder geval tussen de schakels. Daaroverheen breng je een paar lagen wax en je hebt de perfecte combinatie van bescherming én smering te pakken. Neem daarbij nog een biologisch afbreekbare olie en aan de duurzaamheid is ook gedacht. Ga je dus de fietsketting vervangen, en dan met name in het najaar en de winter, dan kun je deze tip prima toepassen.

Derailleur afstellen

Ook het afstellen van een derailleur blijkt eenvoudiger dan gedacht. Als je weet wat de schroefjes op je derailleur doen dan kun je een kleine afwijking zelf makkelijk oplossen. Zelf deden we dat recent nog toen bij het opschakelen de versnelling een tandje oversloeg. Direct toegepast in de praktijk, probleem opgelost. Onze opgedane kennis kunnen wij mooi uit onze zadeltas tevoorschijn halen mochten onze gasten op een van onze fietsreizen onverhoopt pech krijgen. Veel (standaard) mankementen aan je fiets kunnen wij ter plaatse verhelpen.

Een bandje vervangen en/of plakken kunnen wij wel dromen. Maar wat te doen bij een kettingbreuk? Of een verbogen derailleurpad? Zelfs het op spanning brengen van spaken en het richten van een wiel bij een slag hebben wij in de leerzame én leuke clinic geleerd. Jij kunt dus onbezorgd mee op één van onze fietsreizen!

Wil je zelf ook leren hoe je het basis racefietsonderhoud zelf kan doen? We zijn bezig om in het najaar en de winter in samenwerking een cursus fietsonderhoud te ontwikkelen. Heb je interesse laat dan hier je gegevens achter. We informeren je zodra we de data weten.