Acht voorbereidingstips voor een wielervakantie
We geven je alvast 8 tips om je voor te bereiden voor het beklimmen van de Mont Ventoux of de Stelvio. Of natuurlijk een van de vele andere heuvelachtige of bergbestemmingen ter wereld. Met deze tips klim jij straks makkelijker omhoog. Maar ook als je niet zo van de bergen en heuvels bent gaan deze tips je helpen om straks na de winter weer vlot op conditie te zijn voor bijvoorbeeld een van die mooie toertochten van een lokale wielervereniging.
Tip 1. Boek een reis naar de Mont Ventoux of Stelvio
Een beetje flauw natuurlijk maar door nu al een fietsdoel voor volgend jaar te hebben help je jezelf de winter door. Je bent dan sneller gemotiveerd om op de fiets te stappen omdat je weet dat je straks optimaal wilt genieten van de reis op bestemming. Je hebt iets om naar uit te kijken en de voorpret kan al vast beginnen. Ook zul je merken dat je onbewust op zoek gaat naar informatie, of juist tegenkomt, die je gaat helpen in je voorbereiding. Boek hier je Mont Ventoux of Stelvio reis. Uiteraard is een van onze Eifel- of Sauerlandweekenden ook een mooie doel of de geweldige Vogezen ;-).
Tip 2. Blijf fietsen!
Blijf ook in de winter doorfietsen. Wist je dat recent onderzoek heeft aangetoond dat je fietsconditie al redelijk snel afneemt als je helemaal even stopt met fietsen. Na een week of vier is je conditie al gehalveerd. Beter is het om daarom voor het ‘onderhoud’ wekelijks een ritje te maken. En wees gerust dat hoeft niet intensief of lang. Met 2 uurtjes per week houd je al redelijk je conditie op peil. Fiets samen met iemand of een groepje dat maakt de rit vaak een stuk gezelliger en makkelijker te verteren.
Ben je niet zo van het buiten fietsen in de winter? Meld je dan aan bij een sportschool en schrijf je in voor de spinningles. Je traint dan wekelijks een uurtje intensief in een groep. Komt de lestijd je niet uit dan kun je overwegen om thuis de fiets op de indoortrainer te plaatsen. Neem bijvoorbeeld een abonnement op Zwift en maak virtueel je kilometers. En ja de Ventoux kun je dan ook alvast oefenen hoewel die in juni natuurlijk veel leuker is ;-).
Tip 3. Toertochten
In de winter organiseren veel wielerverenigingen nog toertochten voor de MTB of Gravelbike. Heb je die toevallig in de schuur staan dan is het een prachtige manier om eens een ander gebied te verkennen. Ook zijn de toertochten van lokale verenigingen vaak uitstekend verzorgd en ondersteun je het goede vrijwilligerswerk met je inschrijving. Kijk maar eens op Fietsport in de kalender en je zal zien dat je ook in de winter hele mooie tochten kunt rijden.
Tip 4. Werk aan je klimconditie
In de winter kun je al prima aan je klimconditie werken. Probeer bijvoorbeeld om je ritjes in een lagere cadans (tussen de 65 en 80) en zwaardere versnelling te fietsen. Zo werk je alvast aan kracht in je benen waar je tijdens je beklimmingen profijt van gaat hebben. Bovendien krijg je het er lekker warm van.
Tip 5. Let op je voeding
Door in de winter al een beetje te letten op je voeding kun je gewicht besparen die je in de zomer makkelijker de berg op laat klimmen. Elke kilo extra aan gewicht moet je namelijk meenemen de berg op. Door vroegtijdig en verantwoord te beginnen met gezonde voeding en af en toe de tussendoortjes eens te laten staan zul je zien dat je je eetpatroon vrij makkelijk aan kunt passen. Schep bijvoorbeeld een lepel minder op voor je avondeten. Maak eens een paar weken gebruik van de app Eetmeter. Zo houd je je dagelijkse voedselinname bij en kun je vrij snel zien wat je kunt laten staan of toe zou kunnen voegen. Bevalt de app niet dan verwijder je deze weer net zo makkelijk van je telefoon. Wees gerust afvallen is niet noodzakelijk maar elke kilo minder gaat je zeker helpen.
Tip 6. Blijf bewegen
Naast fietsen is het belangrijk om met regelmaat te blijven bewegen. Maak gebruik van natuurlijke momenten zoals de lunch om je benen even te strekken. Een stevige lunchwandeling van 30 minuten helpt je om fit te blijven. Overweeg ook rek en strek oefeningen of verdiep je eens in Yoga bijvoorbeeld met deze oefeningen of overweeg Yogalessen. Persoonlijk heb ik veel baat bij de dagelijkse rek en strek routine en heeft het mijn fietsgerelateerde klachten gereduceerd.
Tip 7. Doe een Bikefit
We zien dat veel van onze deelnemers met regelmaat wel wat pijntjes hebben als ze op de fiets zitten. Denk daarbij aan last van de rug, nek, schouders, tintelende vingers, zadelpijn of knieklachten. Een van de redenen kan zijn dat men niet juist op de fiets zit. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat je stuurpen te kort of juist te lang is, je zadelhoogte niet passend is voor je pedaalslag, je shifters te ver naar buiten of binnen staan, of je schoenplaatjes verkeerd zijn afgesteld. Een bikefit, of ook wel fietspositiemeting genoemd, kan je van veel klachten af helpen en je beter bergop (en natuurlijk in NL) laten fietsen. Met een juiste afstelling haal je je kracht uit de juiste spiergroepen. Google maar eens op bikefitting in je buurt en je krijgt vast een aantal adressen te zien. Tip 7a; Check de reviews van de bikefitter.
Tip 8. Klim en daaltraining
Neem deel aan een van onze klim- en daaltrainingen in het voorjaar. we geven je tips en trucs om straks makkelijker berg op te fietsen. Hoe en wanneer schakel je, hoe snijd je bochten aan, wat is de juiste cadans etc. We hanteren kleine groepen met maximaal 5 deelnemers. Zo krijg je heel veel aandacht om je klim en daaltechniek te verbeteren.
Heb je daalangst? Daar kunnen we je vanaf helpen. We kennen een aantal gespecialiseerde daalangst trainers die je niet alleen bergop maar ook bergaf van het landschap kunnen laten genieten. De Klim en daaltrainingen starten weer in april.
Met deze wintertips moet het lukken om alvast met je voorbereiding te kunnen beginnen. We kunnen je daarnaast voorzien van meer informatie over trainingsschema;s. Neem daarvoor contact met ons op dan spreken we je doelen en wensen door.
Veel fietsplezier!
Erik